5 Elemen Kesihatan dan Keseimbangan

Mungkin hadiah terbaik daripada budaya zaman Cina purba kepada dunia adalah prinsip-prinsip kehidupan yang telah berusia 5000 tahun, yang digelar 5 Elemen. Berdasarkan pemahaman bahawa perhubungan harmoni wujud di antara semua aspek alam dan dunia fizikal, prinsip ini diterjemahkan ke dalam pelbagai idea yang didukung oleh perubatan moden, sains, falsafah dan seni.

Semuanya mengenai keseimbangan! Secara definisi, setiap daripada 5 Elemen mempunyai pengaruh fizikalnya sendiri, begitu juga kuasa kekuatan dan kelemahan yang sentiasa berubah, hubungan dinamik antara alam sekitar dan makhluk hidup. Elemen-elemen ini melengkapkan dan mengesahkan satu sama lain dari segi fizikal dan tenaga, serta mencerminkan struktur dalam alam semesta kita yang diperlukan agar dapat berfungsi sepenuhnya dalam setiap kehidupan. Apabila harmoni dan seimbang, 5 Elemen akan menjadi nyata di dalam tubuh manusia, minda dan emosi serta kesejahteraan, kecergasan, kestabilan dan umur yang panjang.

Tradisi penyembuhan purba 5 Elemen mengajar kita bahawa setiap sfera kuasa, atau elemen juga berpadanan dengan aspek-aspek tubuh manusia. Daripada segi kesihatan, pemakanan dan keseimbangan tubuh, setiap elemen dan organ-organ yang sepadan boleh disokong dengan memahami penggunaan herba, makanan dan ubatan yang betul dan bersesuaian. Rangkaian produk Alphay menggabungkan herba-herba Cina purba yang tidak ternilai dengan rumusan farmaseutikal bergred tinggi serta menginovasikan teknologi saintifik untuk mencipta penyelesaian kepada cabaran-cabaran kesihatan tertentu yang kita hadapi setiap hari. Setiap formulasi disediakan berdasarkan prinsip-prinsip 5 Elemen serta mempertimbangkan elemen kesejahteraan Barat.